AKO NAMERAVATE DA KUPITE STAN NA KREDIT, PROČITAJTE…

Od danas se u Srbiji očekuje prijem novih zahteva za dobijanje subvencionisanih stambenih kredita.
Vlada Srbije je prošle srede usvojila izmene i dopune Uredbe o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012, čime su obezbeđena dodatna sredstva iz budžeta u iznosu od 500 miliona dinara.
Na ovaj način nastavlja se projekat koji se uspešno realizuje još od 2005. i koji je dao veliki doprinos razvoju tržišta nekretnina u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.
Nacionalna korporacija obavestila je poslovne banke o spremnosti da bude nastavljeno sa prijemom novih zahteva za dobijanje subvencionisanih kredita.
Za korisnika kredita, uslovi za odobrenje ostali su nepromenjeni, a Uredba stupa na snagu dan posle objave u Službenom glasniku.
Uredba predviđa novine u pogledu skraćenja i ubrzanja same procedure odobrenja subvencionisanog kredita, tako što će ubuduće Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) sastavljati nacrt ugovora između korisnika i RS, čime će se drastično uštedeti na vremenu i proceduri odobravanja, kao i na samoj realizaciji kredita.
Prvi put se definišu rokovi postupanja za Nacionalnu korporaciju i za banke.
Radi veće transparentnosti, na zvaničnoj veb prezentaciji www.nkosk.rs svima će biti dostupni dijagrami aktivnosti samog postupka odobrenja subvencionisanih i komercijanih kredita.
Takođe, uvodi se i SMS servis za obaveštavanje korisnika o svim fazama obrade njegovog zahteva u realnom vremenu.