Ljubavni susreti mladenovčana sa glumcima

I ovog oktobra 2012, tačnije, od 5. do 10. dogodiće se još jedan „ljubavni susret između glumca i gledaoca”, kako je pozorišnu predstavu definisao profesor Dimitrije Đurković. A ta „ljubavna švaleracija” za Mladenovčane počela je, sada već davne 1975. godine kada su održane prve Slobodarske pozorišne svečanosti, tada u okviru Slobodarskih svečanosti Kosmaja koja su počele neku godinu ranije. Za ovih trideset i sedam godina u Mladenovcu je, bilo na sceni u sali bioskopa, ili u halama preduzeća, školama, fiskulturnoj sali, u Domovima kulture u selima, prodefilovalo nekoliko stotina najpoznatijih i najboljih glumaca prvo sa prostora bivše Jugoslavije, a sada uglavnom iz Srbije, najčešće iz Beograda. Pomenuću samo nekolicinu jer drugačije nije moguće: Danilo Bata Stojković, Rade Šerbedžija, Olivera Marković, Relja Bašić, Lazar Ristovski, Maja Dimitrijević, Taško Načić, Enver Petrovci, Bora Todorović, Miloš Žutić, Fabian Šovagović… pominjem samo neke iz prvih dvadesetak godina.

Viđene su i neke od najboljih predstava tadašnje jugoslovenske pozorišne scene: Vox humana, Darinka iz Rajkovca, Žrtve mode bum-bum, Čaruga, Oslobađanje Skoplja, Karamazovi, Hekaba, Kolubarska bitka, Balkanski špijun, Mrešćenje šarana, Čudo u Šarganu, Putujuće pozorište Šopalović, Rodoljupci, Derviš i smrt… u izvođenju glumaca iz Beograda, Zagreba, Ljubljane, Skoplja, Sombora, Kragujevca, Zenice, Sarajeva, Šapca, Kruševca… Desilo se da se u predstavi „Oslobađanje Skoplja” na sceni pojavi pravi, pravcati, živi beli konj što se na fotografiji lepo vidi.

Teško je u nekoliko rečenica objasniti ljubav Mladenovčana prema pozorištu i glumcima. Teško, pre svega, jer Mladenovac već godinama nema svoje stalno pozorište, čak ni kao amatersko, mada je pokušaja bilo i ima ih i sad, ali rezultata još nema. Čekaćemo strpljivo. Dotle, ostaje da svakog oktobra s nestrpljenjem očekujemo dolazak glumaca, da bar u tih pet-šest dana osetimo čari „dasaka koje život znače”, da bar za trenutak budemo deo velike kulturne srpske scene. Prema tome, da bismo opravdali rečenicu s početka teksta o ljubavnom susretu glumca i gledaoca, iliti o ljubavnom susretu Mladenovčana prema pozorištu i glumcima – prilika je tu. Od 5. do 10. oktobra, na sceni bioskopa videćete nekoliko dobrih predstava, a sve o Pozorišnom festivalu koji se sada tako zove, sa podnaslovom, Teatar u u jednom dejstvu, potražite na www.ckm.co.rs. I, požurite, obezbedite karte navreme jer mesta je malo…