Prava cena nekretnine?

Dešava se da kada kupcu kažemo cenu nekretnine za koju je zainteresovan, dobijemo odgovor da je čuo u drugoj agenciji ili direktno od vlasnika da je cena značajno niža, i onda kupci koji nisu upućeni u formiranje cene pomisle da se agencija ugrađuje u cenu, što svakako nije slučaj.

Obzirom da su u Beogradu i okolini stvari postavljene tako da proviziju plaća kupac, prodavci su svoje nepokretnosti dali u više agencija. Kada odluče da koriguju cenu, često ne obaveste sve agencije, a čest je slučaj da se nekretnina prodaje i po nekoliko godina pa cena može prilično da se razlikuje od agencije do agencije.

Nije redak slučaj  i da se nekretnina proda po ceni koja se baš mnogo razlikuje od početne cene. Znam za slučajeve da je kuća prodata za 25.000 € a cenjena je 50.000 €. Evo danas je baš jedan prodavac, cenu kuće sa 10 ari placa u Koraćici, spustio sa 59.000 € na 30.000 €,  iako je u međuvremenu još i dogradio neke objekte! Prodaja kuća je inače slabija nego inače, što kupci odlično znaju, tako da onaj ko zaista želi da proda nekretninu, po nepisanom pravilu mora i da spusti cenu.

Trenutno se najviše traže nekretniine sa cenom od 25.000 € do 30.000 €, što stanovi što kuće, s tim da to ne bude prostor ispod 50-ak kvadrata. To baš i nije sasvim realan zahtev, ali je moguće pronaći takvu nekretninu, pogotovu ukoliko je prodavcu hitno da realizuje prodaju.