SA KOJIM DILEMAMA SE SUOČAVAJU KUPCI?

Želite da kupite stan ili kuću. Želja je tek prvi korak u nizu do ostvarenja cilja, tj.  do realizacije kupovine. Čitav „proces” može biti noćna mora ili zadovoljstvo, u zavinsnosti od čitavog spleta okolnosti.

Odredite tačno kakvu nekretninu želite! Da li je to kuća ili stan? Koja vam lokacija odgovara? Gde volite da se snabdevate, kakvu prodavnicu želite u blizini? Ako imate malu decu, koji vrtić želite blizu svog stana? U koju školu vam idu deca? Ako ste lošeg zdravlja, i osećate sigurnost ako znate da hitna pomoć može brzo da dođe, izaberite nekretninu u blizini doma zdravlja. Ako radite u Beogradu i koristite autobus svakoga dana-odredite koliko ste vremena spremni da potrošite dnevno na put od kuće do stanice. U odnosu na broj članova porodice, odredite koliko prostorija treba da ima stan ili kuća. Zaista verujem da ukoliko u mislima budete imali tačno određenu nepokretnost, da ćete je brže privući u svoj život.

Cena je uglavnom ograničavajući faktor, u smislu da treba želje postaviti u granicama realnosti. Sada je situacija na tržištu nekretnina takva da je ponuda mnogo veća od potražnje, tako da je velika verovatnoća da ukoliko ste iole realni u pogledu svojih zahteva, možete pronaći željenu nepokretnost.

Odaberite posrednika u kojeg imate poverenja. Naravno, svako ko je pismen, može i sam pronaći oglas i stupiti direkno u vezu sa prodavcem. Ipak, kupoprodaja je ’’skup’’ posao, tako da neki propusti u papirologiji mogu kasnije da vas koštaju mnogo više od 3% koliko iznosi agencijska provizija. Kupci obično nisu adekvatno edukvani za proveru papira, a ni ne treba da budu. Postoje stručni ljudi čiji je to posao. Na tržištu postoji određen broj nekretnina koje su u procesu legalizacije i čija je cena niža od regularnih, kao i onih za koje ne postoji pravni kontinuitet neophodnih za uknjižbu. Zato je agencija tu da vas vodi kroz ceo proces kupovine. Ne ustežite se da pričate sa agentom, jer iskusan agent će vam, uz informacije koje mu date, pomoći da složite kockice u divan mozaik. Poverenje se gradi vremenom, a svakako se možete raspitati kod prijatelja i poznanika kakva su njihova iskustva sa različitim agencijama. Agenciji koja gradi svoj posao na duge staze, cilj je da se posao odradi na zadovoljstvo i kupca i prodavca, jer jedino tako sve ima smisla.

Na tržištu nekretnina postoji „’šuma’’ stanova, kuća, placeva. Neke nekretnine se vrte po oglasima godinama. Kupci se s pravom pitaju šta je razlog. Da li nekretnina ima neku manu ili je nešto drugo po sredi? Uglavnom je to posledica nerealno postavljene cene od strane prodavca, mada postoje i različiti pravni problemi koji mogu kočiti prodaju. Iz prakse znam da se nekretnine koje se dugo prodaju i čija je cena dugo bila nerealno visoka, obično prodaju po ceni znatno nižoj od tržišne. Prodavac početnom visokom cenom obično odbije potencijalne kupce, tako da kasnije kada želi da realizuje prodaju, često mora da spusti cenu i ispod realne.

Rok primopredaje nepokretnosti, može biti jedan od veoma bitnih elemenata koji odlučuju o zaključenju posla. Dešava se da su kupac i prodavac, a često oboje, ograničeni rokom iseljenja ili useljenja, posebno kada su u pitanju „vezane” prodaje. Tada, ukoliko je moguće, treba naći kompromis koji će zadovoljiti sve ugovorne strane. U praksi smo imali dosta takvih slučajeva, i to su momenti gde agencija svojim iskustvom može pomoći da se pronađe adekvatno rešenje, pregovorima sa svim zainteresovanim stranama, pronalaženjem prostora gde se mogu smestiti stvari ili koji se može iznajmiti za kraći period.

Naravno, pored navedenog, tu su još i selidba, renoviranje nepokretnosti, uređenje enterijera, odabir nameštaja, proslava povodom useljenja, ali to su već neke „slatke muke” koje prethode konačnom uživanju u novom životnom prostoru.