Stan u novogradnji

Dugo mi je prva asocijacija na nov stan bila scena iz serije „Vruć vetar” kada tehnička komisija treba da primi zgradu i prilikom kontrole ustanovi da ništa ne funkcioniše kako treba  – voda na lavabou se aktivira povlačečenjem ručke vodokotlića iznad wc šolje, voda na tušu kreće kada se odvrne slavina iznad lavaboa, roletne otpadaju, da bi na kraju  otpala i terasa zajedno sa predsednikom komisije. Sada, kad pomislim na novu gradnju, prvo na šta pomislim su silni papiri i uslovi koje je neophodno ispuniti da bi objekat bio  primljen i dobio upotrebnu dozvolu.

Divan je osećaj ući u nov stan, pogotovu ako je to sopstveni stan! Sigurnosna ulazna vrata, nove pločice modernog dizajna, nov sjajan parket, novo kupatilo, sve miriše na novo…  A pre nego što se uopšte dođe dođe do stana: interfon, video nadzor, novi poštanski sandučići, čisti zidovi u hodnicima, ispravni prekidači i sijalična grla… još ako je i komšiluk odgovarajući, onda je kombinacija dobitna.

Na tržištu naravno postoje novi stanovi nižeg i višeg kvaliteta, a ja ovom prilikom neću poklanjati pažnju stanovima koji ne zadovoljavaju osnovne standarde. Mogu samo da preporučim kupcima da se pre zaključenja bilo kakvog posla, dobro informišu o tome ko je investitor, da li je već nešto gradio i koje zgrade, da li poštuje svoje ugovorne obaveze.

Nove zgrade po zakonu moraju da budu toplotno izolovane, tako da oni koji imaju nove stanove imaju znatno manje račune za grejanje bez obzira da li se greju na struju ili na gas. Nekada se izolacija radila stiroporom koji je sada ustupio mesto kamenoj vuni.

Takođe, nove zgrade moraju imati hidrofor postrojenja koja služe da povećaju pritisak vode, tako da i u sušnim letnjim mesecima stanari viših spratova nemaju problem sa nestašicom vode. Svakom stanu treba da pripadne i parking mesto.

Zakon nalaže investitorima da moraju da ispoštuju sve protivpožarne propise da bi stekli neophodne uslove za dobijanje upotrebne dozvole. To između ostalog podrazumeva da zgrada mora imati hidrante sa svim instalacijama, kao i obavezan protivpožarni put za pristup vatrogasnog vozila. Takođe, zgrade sa pet i više spratova obavezno moraju imati lift.

Što se finansijske strane tiče, država je do sada svake godine izdvajala određena sredstva za sufinansiranje kredita za kupovinu novogradnje. Takođe, kupcima koji kupuju prvu nekretninu država vraća pdv u iznosu od 8 % (na osnovicu kupoprodajne cene), što je značajna cifra koja se može iskoristiti za opremanje stana.

Prilikom donošenja odluke o kupovini starog i novog stana, svakako treba uzeti u obzir i činjenicu da bar u narednih 15-ak godina neće biti potrebna veća ulaganja u održavanje novog stana.