Večita dilema - starogradnja ili novogradnja - ŠTA IZABRATI?

Večita dilema – starogradnja ili novogradnja – ŠTA IZABRATI?

Da li znate da je kupovina stana stres i za pojedinca i za čitavu porodicu?

Prema istraživanjima jedan od najstresnijih događaja u životu ljudi jeste selidba. A to i ne iznenađuje, jer mnogo je koraka koje treba napraviti kako bi se selidba valjano sprovela u delo. A kada se sklope sve kockice i kada se poklopi finansijska konstrukcija, onda ostaje večita dilema: da li treba kupiti nekretninu u starogradnji ili novogradnji?

Ne žurite sa donošenjem konačne odluke!

Prilikom kupovine stana ne žurite sa donošenjem odluke. Izdvojite dovoljno vremena kako biste dobro procenili svaku karakteristiku određene nekretnine koja vam se dopada.

Stambeno pitanje se ne rešava preko noći!

Iako se na prvi pogled čini da pojedine stavke nisu mnogo važne, ipak na vreme razmislite o svemu. Naime, važno je na kom ste spratu, koliko je zgrada visoka, da li vam terasa gleda na park ili na saobraćajnicu, koliko ste udaljeni od stajališta gradskog prevoza, da li imate mesto za parking.

Nova ili stara gradnja, pitanje je sada!

Dati pravi odgovor na ovo pitanje nije nimalo lako.

Imajući u vidu sve prednosti koje imaju i stara i nova gradnja, najbolje bi bilo uzeti u razmatranje nekretnine i u staroj i u novoj gradnji.

Predrasuda je mnogo. Jedna od njih je, na primer, pitanje standarda, jer mnogi su skloni stavu da novogradnja nije izgrađena po standardima kvaliteta. Apsolutno to nije tačno, kao što ni nužno stara gradnja ne mora da bude bolja od najnovije stambene zgrade. Ali ne znači ni da je sve što je novo bolje od stanova koji su nastali pre dve ili tri decenije.

Ako već niste sigirni u svoje procene, obavezno se posavetujte sa stručnjacima za nekretnine.

Prednosti starogradnje

Prva prednost starogradnje jeste njena cena, koja je znatno niža u odnosu na novogradnju. Dug staž i uređenost stana učiniće nekretninu nešto povoljnijom, a jedino lokacija može da doprinese većoj ceni. Zato su stariji stanovi nešto jeftiniji.

Starogradnja, stanovi u staroj gradnji

Na cenu takođe utiče i stanje u kojem se stan nalazi. Mnogi stanovi u staroj gradnji su renovirani kako bi bili što konkurentniji na tržištu nekretnina. Ako ste zainteresovani za takav stan, onda se dobro i detaljno informišite na koji način su radovi obavljeni i šta je sve u stanu adaptirano. A sve dodatne adaptacije starog stana iziskuju veća ulaganja. Osim novca, neophodno je i vreme da se pronađu kvalitetni izvođači radova koji će posao obaviti u predviđenom roku.

Druga prednost sastoji se u tome što je pri kupovini starogradnje papirologija uglavnom potpuno završena. Mnogo toga se promenilo od kada je novogradnja počela da zauzima svoje mesto na tržištu, pa je i prikupljanje dokumentacije danas za nove stanove mnogo zahtevnije.

Takođe, same zgrade i naselja zidana u starogradnji, zidane su planski, što znači da su dovoljno udaljene od saobraćajnica, predviđena su parking mesta za sve stanare, parkovi, zelene površine…

Stari stanovi se čine vizuelno većim iako im je kvadratura ista kao kod nekih modernijih nekretnina. Zbog drugačijeg rasporeda prostorija i visokih plafona starije nekretnine se mnogu činiti mnogo većim nego što zaista jesu.

Prednosti novogradnje

Miriše na novo!

Da, novo je novo. A novi stanovi imaju sledeće prednosti. Prvo, ne treba da se renoviraju. Zahvaljujući građevinskim propisima i novim materijalima uglavnom se podižu stambeni objekti koji su energetski efikasniji, što automatski snižava troškove održavanja stambene zgrade.

Kada kupite svoj stan, onda više nema malterisanja zidova, sređivanja instalacija i cevi. Nema brige da li prozori dihtuju jer je PVC stolarija nova.

Novogradnja 25. Maj, Mladenovac
https://nekretninemladenovac.com/nasi-objekti

Danas se novogradnja podiže u ubranim naseljima koja imaju rešeno pitanje parkinga, a građevinski objekat se gradi prema zakonu o dejstvu zemljotresa na samu gradnju. Osim obezbeđenog parking mesta i dobra povezanost sa drugim delovima grada je osigurana.

Takođe, novi stanovi se prilagođavaju današnjem modernom stilu života, jer nema više dugih hodnika, kvadrati su mnogo bolje iskoršćeni, a manji stanovi se grade tako da budu funkcionalniji.

Stan u NOVOGRADNJI, Mladenovac naselje GARDEN

Nove zgrade imaju sve nove instalacije, struju, vodu i odvode, a pojedini investitori vlasnicima stanova daju garanciju za obavljene radove i opremu. Ukoliko nema garancije sve troškove koje iziskuju dodatne popravke snosiće sam kupac stana.

Nove zgrade nastaju u delovima grada koji u blizini imaju sve neophodne objekte kako bi se ljudima olakšao život. Vrtić, dom zdravlja i osnovna škola su uglavnom u blizini ovih modernih kompleksa, a lokacija upravo i diktira cenu nekretnine.

Sigurnost je na prvom mestu, pa nove zgrade imaju mahom sigurnosna vrata tako da nećete morati toliko da brinete o bezbednosti svojih ukućana.

Novogradnja – standard, pre svega!

Novogradnja, 25. Maj

Nove zgrade koje su građene po najnovijim svetskim standardima i imaju izuzetno kvalitetnu termo, hidro i zvučnu izolaciju, a poseduju i energentski pasoš. U takvim slučajevima ne treba ni postavljati pitanje da li je novogradnja kvalitetna. Međutim, ima investitora koji pojedine standarde ne poštuju, pa onda takvi noviji stanovi imaju niže cene.

Svakako, za izgradnju modernih stambenih kompleksa upotrebljavaju se kvalitetniji materiijali koji se pre dve decenije nisu koristili, a ujedno se koristi i nova tehnologija. Uglavnom se danas prilikom gradnje novih zgrada brine o potrebama savremenog načina života i prema potrebama budućih stanara gradnja se planira i njima se i prilagođava.

Adaptacije u skladu sa željama i mogućnostima!

Kupci nekretnina trude se da svoje želje i prohteve usklade sa budžetom, a onda teže da ulože budžet u određeni stambeni prostor. Međutim, šta se dešava kada određenu površinu stana treba malo korigovati?

Da li je to zapravo moguće?

U starogradnji, da, i te kako je moguće!

Kod stanova starije gradnje, moguće je pomerati, rušiti i podizati pregradne zidove kako bi ukućani prilagodili raspored prostorija svojim željama i zahtevima. A svaki prohtev košta, pa tako i renoviranje starog stana podrazumeva i određene investicije. Jasno je da će promena u stanu biti onoliko koliko budžet dozvoljava.

Sa novogradnjom slučaj je nešto drugačiji.

Ako se kupac odluči za stan u novogradnji, odmah na početku izgradnje same zgrade, može da utiče na raspored prostorija. Međutim, ako raspored prostorija nije baš ono što je kupac zamišljao, onda treba znati da za adaptaciju nisu zahvalne pojedine novije zgrade koje su građene od armirano-betonskih elemenata, odnosno koje su po montažnom sistemu gradnje izgrađene. Ovakvi objekti zahtevaju naporan, dugotrajan i skup rad prilikom adaptacije. Drugo rešenje, ukoliko samo želite da pregradite open space, jeste da koristite gipsane zidove.

Kako doneti konačnu odluku?

Jeste da je dilema starija i od nas i da nije lako odlučiti se za staru ili novu nekretninu, ali vaše potrebe, mogućnosti i želje su presudne i one doprinose krajnjoj odluci.

Dodatne olakšice su tu. Kada zainteresovani kupac nema nekretninu na svoje ime, prilikom kupovine stare gradnje oslobođen je plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava.

Ipak, na konačnu odluku pri rešavanju stambenog pitanja najviše utiču lične preferencije. Dok stariji kupci vole šarm starijih stanova, mlađe klijente više privlači miris novog doma, open space prostor i moderan dizajn. S obzirom na to da se nekretnina ne kupuje svaki dan, za određena pitanja treba konsultovati stručnjake, ali ipak na kraju presuđuje želja. Srećna kupovina!