Cena stanova u Mladenovcu

U poslednje vreme u štampi nailazimo na članke koji navode da je cena kvadrata u Srbiji pala i da će još padati. Kako tvrdi novinar Blica, cene su u beogradskoj ekstra zoni niže za oko 40%, a da se na obodima i periferiji cena stanova kreće od 950 do 1.070 evra.

Mladenovac je jedna od beogradskih opština i udaljen je samo 50 km od centra grada. Kod nas se cena novogradnje kreće u rasponu od 650 do 720 evra po kvadratu sa uračunatim PDV-om (u iznosu od 8%), koji se može vratiti kupcu, ukoliko kupuje prvu nekretninu. Cene stanova su i ranije bile značajno niže nego u Beogradu. Od početka krize cene kvadrata i stare i nove gradnje su pale, a stari stan se može naći i po ceni ispod 500 evra po kvadratu. Ponuda stanova je velika i raznovrsna, tako da ako neko ima novac koji želi da uloži u nekretnine, sada je pravo vreme.

U Mladenovcu postoji nekoliko proverenih investitora koji grade kvalitetne objekte i ne probijaju rokove za izgradnju. S obzirom da njihovi objekti imaju i sve dozvole za izgradnju i da su uknjiženi, mogu se kupiti i preko subvencionisanih i komercijalnih kredita. Doduše, subvencionisani krediti su trenutno obustavljeni, uz najavu da će ponovo biti odobravani.

Ono što  svakako treba naglasiti jeste dobra saobraćajna veza između Mladenovca i Beograda, i zbog toga bi trebalo  napraviti  analizu odnosa cene kvadrata i vremena potrebnog da se stigne do centra Beograda. Naime, kvadrat u Mladenovcu je dosta jevtiniji nego u opštinama na obodu Beograda, a potrebno je 50 minuta autobusom, ili 40 minuta autom da se stigne do centra grada. Ako neko razmišlja o životu u mirnijem kraju a da opet, na neki način, ostane u Beogradu, trebalo bi da ozbiljno razmisli o prednostima koje pruža mali grad.